Çiğ köfte nasıl yapılır, Şanlıurfa yöresinde sıklıkla yapılan pişirilmeden yoğurularak yapılan bir yemek türüdür. Şanlıurfa dışında Adana, Adıyaman, Mardin, Diyarbakır, Elazığ'da da çiğ köfte yapılmaktadır.
Evde Çiğ Köfte Nasıl Yapılır?
Etsiz Çiğ Köfte Yapımı İçin Malzemeleri
- 4 su bardağı ince bulgur
- 2 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 3 yemek kaşığı domates salçası
- 4 yemek kaşığı biber salçası
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 2 tatlı kaşığı pul biber
- 3 tatlı kaşığı toz biber
- 2 tatlı kaşığı isot
- 1 adet taze soğan
- Maydanoz
Hazırlanışı: Bulguru domates ve biber salçalarını ve baharatları geniş bir yoğurma kabına alalım.
Soğanı ve sarımsağı püre haline getirelim. Bunları da yoğurma kabının içine koyalım. Üzerine 3 yemek kaşığı sıvı yağı dökelim ve yoğurmaya başlayalım. Bulgur diğer malzemelerle iyice birleşene kadar yoğurmaya devam edelim. Sonra yoğurduğunuz çiğ köftenin üzerini azıcık suyla ıslatarak çiğköfte kıvamını alarak ve rengi oturana kadar yoğuralım. Çiğköftenin yumuşadığını elimize alarak anlarız. Tadını da kendi damak zevkimize göre tadına bakarak anlayabiliriz. En son olarak da maydanozu ve taze soğanı çiğköftenin içine koyarak son kez yoğuralım ve yoğurma işlemi bittikten sonra elimize ufak parçalar alarak çiğköfteye şekiller verelim.
Afiyet olsun.
Etli Çiğ Köfte Yapımı İçin Malzemeler:(8 kişilik)
- 4 su bardağı bulgur
- 500 gram ince çekilmiş yağsız kara et
- 6 yemek kaşığı isot
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 8-10 adet yeşil soğan
- 1 dil sarımsak
- Maydanoz
- Yarım limon suyu
- 1 tatlı kaşığı Salça
Hazırlanışı: Köftelik bulguru bir kabın içerisine alıyoruz.
Üzerini ıslatıp 30 dakika bekletiyoruz. Maydanoz ve soğanı küçük küçük doğradıktan sonra bir kenara ayırıyoruz. Soğan, kıyma, pul biber, salça, karabiber ve tuzu derin bir kaba alarak yoğurmaya başlayalım. Daha sonra köftelik bulguru da ekleyerek yoğurmaya devam edelim. Maydanozu ekleyerek tekrar yoğuralım eğer kıvamı istediğiniz gibi olmaz ise domates rendeleyerek içine koyabilirsiniz. Yoğururken sürekli tadına bakın. Yorucu fakat tadı damakta kalan bir yiyecektir.
Afiyet olsun.