Yalancı Çiğ Köfte, günümüz mutfağında çiğ etin olası zararlarını minimize etmek üzere hazırlanmış olup, normal çiğ köfteye alternatif olarak özellikle gençler arasında yaygınlıkla tüketilmektedir. Bu yiyecek yeni bir fast food akımı yaratmıştır da denebilir. Hatta neredeyse her köşe başında bir yalancı çiğ köfteci görmek mümkündür. Hazırlanma ve muhafaza koşullarından emin olamadığımız hazır satılan yalancı çiğ köfteyi tüketmek yerine, evde kolayca hazırlanabilecek hızlı ve pratik bir yemek olduğundan, evde yapılanlar tercih edilmelidir.
Yalancı Çiğ Köfte Malzemeleri
2,5 su bardağı ince esmer köftelik bulgur
3 su bardağı su
1 paket et bulyon
2 diş ezilmiş sarımsak
1 küçük boy rendelenmiş ve suyu sıkılmış kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1/2 yemek kaşığı tatlı biber salçası
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
1 tutam İsot biberi
Karabiber
1 yemek kaşığı ketçap (Acı sevenler için acılı olabilir)
1 yemek kaşığı mayonez
1 çay bardağı toz hale getirilmiş ceviz
1 çay bardağı toz Antep fıstığı
1 marul (Atom veya kıvırcık da olabilir)
Kuru nane
Kimyon
Köri
Pul biber
1/2 çay bardağı sıvı yağ
İnce kıyılmış maydanoz
1 adet limon
Tuz
Yalancı Çiğ Köfte Nasıl Yapılır?
Bir tencereye konan suya et bulyon atılarak su kaynatılır. Aynı zamanda suyun az gelme ihtimaline karşı ayrı bir kenarda da kaynamış su hazır edilir. Derin bir kaba alınan esmer bulgur, kaynamış su ile ıslatılır. Islatma işleminin püf noktası, kaynar suyun bulguru tamamen ıslatması ama üstünü geçmemesidir. Kaynatılan bulyonlu su az geldiyse biraz da hazırdaki kaynar sudan ilave edilerek bulgurun bulunduğu kabın üstü bir kapakla kapatılıp yumuşaması için beklenir. Bulgur 10 dakika sonra kontrol edilir ve suyunu çekip yumuşamış ise genişçe bir tepsiye alınarak iyice harmanlanır. Ardından sırasıyla ezilmiş sarımsak, rendelenmiş soğan, ketçap, salçalar, mayonez, yarım limon suyu, tuz, yukarıda sayılan tüm baharatlar, sıvı yağ ve ince kıyılmış maydanoz da eklenerek iyice yoğrulmaya başlanır. Biraz kuru gibi gelse de ilk başta eklenen ketçap, mayonez, yağ gibi sıvı malzemelerden dolayı özlü bir hamur haline gelecektir. En son olarak ceviz de eklenip bir kez daha yoğrulduktan sonra köfte harcı hazır hale gelmektedir. Yıkanmış ve suları iyice süzülmüş marullar servis tabağına dizilir ve üstüne avuç içinde sıkarak ve parmakların izini çıkararak hazırlanan yalancı çiğ köfteler dizilir. Servis öncesi toz Antep fıstığı serpilir ve tabağın çevresi dilimlenmiş limonla süslenir.