{ "title": "Urfa Usulü Çiğ Köfte", "image": "https://www.cigkofte.web.tr/images/urfa-usulu-cig-kofte.jpg", "date": "19.01.2024 10:59:55", "author": "Dilek yurt", "article": [ { "article": "Urfa usulü çiğ köfte, Urfa usulü çiğ köfte Urfa iline mahsus tüm vitaminleri bünyesinde barındıran bir şifa kaynağıdır. Çiğ köfte yapmak aynı zamanda bir sanat eseri ortaya çıkarmak demektir. Farklı illerde değişik isimler de ve şekillerde yapılan taklit çiğ köfteleri bir yana koyarsak, Urfa çiğ köftesi hem çok emek ister hem de çok maliyet isteyen bir tuzlu çeşididir. Çiğ köftenin doğuşu ile ilgili çok sayıda inanış bulunur. Bu söylentilerden en çok söyleneni ise Urfalıların atası da olarak sayılan Hz. İbrahim'e kadar dayanan rivayettir. Bu söylentiye göre; Urfa'da doğmuş olan Hz. İbrahim zalim kral ve kendini Tanrı ilan eden Nemrut tarafından ateşe atılır ve Allah'ın emri ile ateş su olur Hz. İbrahim'i yakmaz. Hz. İbrahim'in doğduğu mağara ve ateşe atıldığı yerde bulunan Balıklı Göl on binlerce ziyaretçi tarafından her yıl ziyaret edilmektedir. İşte çiğ köftenin ortaya çıkış hikâyesi de Hz. İbrahim dönemine kadar geriye dayanmaktadır. Hz. İbrahim, kral Nemrud'un putlarını kırar ve nemrutu, Allah'ın varlığına inanmaya davet edince Nemrut sinirlenir ve Hz. İbrahim'in ateşe atılmasını söyler. Bu şekilde büyük bir ateş yakmak amacı ile yöredeki bütün odunlar toparlanır. Nemrut o dönemde evlerde ateş yakmayı da yasaklamıştır. Halk o dönemde ateş yakmadan nasıl yemek yapacağını düşünür. İşte bu dönemde bir Urfalı bir kişi, avladığı ceylanı eve getirerek hanımına yemek yapmasını söyler. Eşi evde odun olmadığını söyler. O dönemde çevrede toplanacak bir tek odun dahi kalmamıştır. Avcı, çoluk çocuğun aç kalmaması için eşinden bir çare bulmasını söyler. Bunun üzerine eşi, ceylanın etinden yağsız et çıkararak bir taş üzerinde başka bir taş ile döverek ezer. Sonra ezilmiş eti bulgur, biber ve tuz ile karıştırarak yoğurur, sonra yeşil soğan ve maydanozla karıştırarak sofraya getirir. Bu şekilde o leziz ve tadına doyulmaz“çiğ köfte” yemeği meydana gelir. Şimdi gelin sizlerle birlikte bu eşsiz lezzetin yapımını inceleyelim.

Urfa Usulü Çiğ Köfte Malzemeleri
Urfa Usulü Çiğ Köfte Nasıl Yapılır?

İlk önce güzel bakır bir kabın içine 2, su bardağını geçecek kadar Urfa isotumuzu ilave ediyoruz. Daha sonrasın da içerisine karabiber, tuz, eti, kimyonu ilave ediyoruz. Sonrasın da küp-küp doğradığımız soğan ve sarımsağı ilave ediyoruz. Ufalttığımız buzu iki yemek kaşığı hazırladığımız karışımın içine ilave ediyoruz. Sonrasında harcımızı karıştırmaya ve yoğurma işlemine başlıyoruz. Belirli bir kıvam alıncaya kadar iyice yoğuruyoruz. Kıvamı oluşan karışımın ortasını açıyoruz ve bulguru ilave ediyoruz. Güzelce yoğurmaya devam ediyoruz. Bu süreçte parçaladığımız buzu yoğurma esnasında ilave ediyoruz. Yaklaşık bir saat kadar yoğurma işlemine devam ediyoruz. Çiğ köftemiz belirli bir yumuşaklığa eriştiği zaman içine salçayı ilave ediyoruz. Çiğ köfteyi 5 dakika daha yoğuruyoruz. Daha sonrasın da içine küp-küp doğramış olduğumuz yeşil soğan ve maydanozu ilave ediyoruz. Sonra ellerimizi ıslatarak yoğurma işlemine devam ediyoruz. Yoğurma işlemi bitirdikten sona elimizle köftelerimizi şekil verip, servis tabaklarına marul ve diğer yeşillikler eşliğinde biraz da limon koyarak servis yapılır. Çiğ köftemiz şu anda yemeniz için hazır.

Afiyet olsun.
" } ] }