{ "title": "Etsiz Çiğ Köfte", "image": "https://www.cigkofte.web.tr/images/etsiz-cigkofte.jpg", "date": "19.01.2024 05:54:12", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "Etsiz çiğ köfte, içerisinde et eklenmeden yapılan mükemmel lezzetlerden biridir. Tabi ki her ne kadar güzel yapılsa bile etli çiğ köfte kadar lezzet elde edilemeyen bu çiğ köfteler eski zamanlardan beri ülkemizde özellikle de bazı illerde çokça yapılan lezzetler arasında yer almaktadır. Bu nedenle son derece geliştirilmiş ve insanların da bu konuda uzmanlaşmış olmaları nedeni ile çiğ köfte ülkemize özgü bir lezzet haline gelmiştir. Özellikle ülkemizin Doğu illerinde çok güzel olarak yapılan bu mükemmel lezzetin etsiz olarak yapılmasının iki nedeni bulunmaktadır. Bu durumun en önemli nedeni belli bir tarihten sonra ülkemizde etli çiğ köftenin insanlarda çeşitli hastalıklara neden olmasından dolayı satışının durdurulması üzerine birçok satıcı çiğ köfteleri etsiz bir şekilde üreterek halka satmaktadır. Lezzeti neredeyse etli kadar lezzetli olacak şekilde yapılan etsiz çiğ köfteler tüm etli çiğ köftelerin yerini alarak günümüzde iyice geliştirilmiştir. Etli çiğ köftenin yasaklanması ile etsiz çiğ köfte yaygınlaşmış ve yapımı çok hızlı bir şekilde çoğalma göstermiştir.

Etsiz Çiğ Köfte Malzemeleri
Yukarıda belirtmiş olduğumuz malzemelerin tam olarak hazırlanması yapacağınız etsiz çiğ köftenin kıvamını tam olarak yakalayabilmeniz için son derece önemlidir. Bu nedenle sizler de eğer etsiz çiğ köfte yapacaksanız bu malzemelerin miktarına dikkat edin. Bu malzemelerden herhangi biri eksik olursa emin olun yaptığınız çiğ köftede bu malzemenin eksikliğini hissedebilirsiniz. Bu malzemeleri hazırladıktan sonra artık yapılış aşamasına geçebilirsiniz.

Etsiz Çiğ Köfte Nasıl Yapılır?

Öncelikle geniş bir çiğ köfte yoğurma leğeni içerisine bulgurun tümünü alalım ve üzerine her iki salçamızı ve elimizdeki tüm baharatları ekleyelim. Bu işlemden hemen sonra soğanı isterseniz el ile ince ince kıyın isterseniz de bir rondodan geçirerek iyice inceltin. Ardından sarımsakları da ince ince kıyın ve bulgurların üzerine ekleyin. Şimdi tüm bu karışımların üzerine iki yemek kaşığı sıvı yağ ekleyin ve yoğurmaya başlayın. Etsiz çiğ köfte olması nedeni ile yoğurma süresi çok daha kısa olacaktır. Yaklaşık olarak yarım saate kadar yoğurmaya devam edin. (En zor aşamadır)

Bir süre sonra bulgur ve diğer malzemeler çiğ köfte kıvamı alacaktır. Tam olarak bu kıvamı alana kadar yoğurduğunuz çiğ köftenin üzerine bir miktar su dökün ve yoğurun. Sürekli olarak bu şekilde az az su ekleyerek yoğurmaya devam edin ve sonra çiğ köftenin tadına bakın. Gerekli olan tuzu, suyu ya da diğer baharatları ilave ederek tekrar yoğurmaya devam edebilirsiniz.

Çiğ köfte tam olarak kıvamını aldıktan sonra eğer tadı da sizin için iyi olmuş ise artık daha önceden ayrı bir kap içerisine kıymış olduğunuz taze soğanları ve maydanozları ekleyerek çok az bir şekilde yoğurun ve ince uzun şekilde sıkarak tabaklara koyun. Bu şekilde servisinizi yapın. Bu arada hatırlatmak isterim ki servis tabaklarının kenarlarına limon dilimleri koyarak ve üzerine yeşillikler ekleyerek dekor ve lezzet artışı sağlayabilirsiniz. Bu durumun yanı sıra sofranızda nar ekşisinin ve açı biberin bulunmasını tavsiye ederim.
" } ] }