{ "title": "Çiğ Köfte", "image": "https://www.cigkofte.web.tr/images/cig-kofte.jpg", "date": "19.01.2024 01:08:48", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "Çiğ köfte, ülkemizde oldukça meşhur olan ve herkesin çok severek tükettiği mükemmel lezzetlerden biridir. Oldukça yaygın olarak görülmekte ve tüketilmekte olan çiğ köfteleri günümüzde belli bir yaştan sonra yemeyen insan yoktur. Özellikle acı seven insanların acıyı bolca yiyebilecekleri çiğ köfte, tabi ki her ilimizde yapılmaktadır. Her ilimizde sık sık aralıklarla çiğ köfte dükkanları görebilirsiniz. Fakat bu dükkanların hepsinin yaptığı çiğ köfteler birbirleri ile çok farklılık gösterir. Özellikle doğudaki ve batıdaki dükkanlar kıyaslandığında iki dükkanın çiğ köftesinin birbiri ile alakasız olduğunu açıkça görebilirsiniz. Çiğ köfte günümüzde birçok insanın sevdiği yiyeceklerdir. Özellikle içeriğindeki ağır madde miktarının yanı yağ oranı gibi maddelerin miktarının az olması nedeni ile insanlarda herhangi bir rahatsızlığa neden olmadığı için insanların birçoğu istediği kadar çiğ köfte yiyebilir. Fakat belirtmek isterim ki çiğ köfte her ne kadar rahatsızlık vermese bile şiddetli acısı olan çiğ köfteler kişilerde mide ağrılarına neden olabilmektedir. Bu nedenle çok acı olan çiğ köfteler kesinlikle mide boşken yenilmemelidir. Çiğ köfte adından da anlaşılabileceği gibi pişirilmeden yapılan bir lezzettir. Çiğ köfte yaparken bazı malzemeler pişirilebilir fakat genel olarak çiğ köfte etli ve etsiz olarak iki farklı şekilde yapılsa da pişirilmez. Çiğ köfte eğer etli yapılacaksa kesinlikle çiğ köfte yapmasını iyi bilen insanlar tarafından yapılmalıdır. Çünkü günümüzde etli çiğ köfteyi iyi yapamadığı için çiğ et yemek zorunda kalan insanlar vardır. Etli olarak yapılan çiğ köfteler eğer iyi yoğrulmaz ise bu durumda içerisindeki et tam olarak ölmediği için çiğ bir şekilde kişinin midesine girer.

Ülkemize en çok Şanlı Urfa ve Adıyaman illerimizde son derece meşhurdur. Özellikle Adıyaman illinde Türkiye'nin en güzel çiğ köftesi yapılmaktadır. Bu nedenle sizlerin de yolunuz Adıyaman'a düşerse mutlaka etli ya da etsiz çiğ köftesinden tadarak lezzetleri alın. Çiğ köfte ülkemizde eski zamanlarda etli ve etsiz olarak farklı şekillerde satılmaktaydı. Fakat sağlık bakanlığının yapmış olduğu araştırmalara göre etli çiğ köfte satılması ve insanların bu çiğ köfteleri tüketmek insan sağlığı için son derece zararlıdır. Özellikle çiğ köfte içerisinde kullanılan etlerin gıda zehirlenmesi başta olmak üzere birçok soruna neden olması nedeni ile son zamanlarda insanlar birçok zarar gördüğü için etli çiğ köfte satışı yasaklanmıştır. Fakat etli çiğ köfteyi kendiniz evlerinizde yaparak tüketebilirsiniz. Bunun yasal olarak herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır. Çiğ köfteden beklenen lezzetin alınabilmesi için aslında malzemelerin çok iyi bir şekilde ayarlanması gerekmektedir. Aksi durumlarda tam olarak çiğ köfteden lezzet alınamamaktadır. Bu durumda çiğ köfte birçok zaman kıvamın ayarlananaması gibi olumsuzluklar meydana gelmektedir. Bu nedenle eğer sizlerde çiğ köfte yapmak istiyorsanız mutlaka bilen insanlardan yardım almanız ya da doğru yerlerden çiğ köfte tarifine ulaşmalısınız. Çiğ köfte çok eski zamanlardan beri yapılmakta olan ve sürekli olarak günümüze gelene kadar çokça geliştirilmiş ve son halini almış olan bir yiyecektir. Bulgur, et, salça, soğan, maydanoz, isot ve diğer birçok baharatlardan oluşan bu mükemmel lezzet çok farklı bir tada sahiptir.

Farklı malzemelerin karıştırılarak hazırlanmış olduğu bu mükemmel lezzet bulgurun suyu ve diğer malzemelerin suyunu çekerek şişmesi ve yoğurulması özelliği nedeni ile farklı bir kıvam alması ile hazırlanmaktadır. Fakat belirtmek isterim ki çiğ köfte aynen sıcak bir yemek gibi yapıldığında yaklaşık 2-3 saat içerisinde tüketilmelidir. Özellikle etli çiğ köfteler de bozulma gibi durumlar olduğu için bu durum özellikle gereklidir. Çiğ köfte yoğurulduktan sonra daha güzel bir lezzet elde etmek için hiç karışmadan yaklaşık yarım saat boyunca dinlendirmeniz çok daha iyi olacaktır. Fakat zamanınız yok ise yoğurduktan sonra hemen de yiyebilirsiniz. Çiğ köfte yoğrulduktan hemen sonra genellikle uzun ince bir şekilde sıkım yapılarak tüketilmektedir. Bu şekilde üzerine limon, nar ekşisi gibi malzemeler kullanılarak farklı lezzetler verilebilmektedir.

Çiğ köftenin zararları nelerdir?

Çiğ köftenin aslında en büyük zararı içerisinde bulunan etlerden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle sizlerde çiğ köfte yemek isterseniz kesinlikle hangi malzemelerden yapılmış olduğunu bilmediğiniz çiğ köfteleri tüketmemelisiniz. Ama evlerinizde güvenilir ve son tüketim tarihi geçmemiş olan etlerden yapılmış çiğ köfteleri güvenle yiyebilirsiniz. Fakat bu durumda da dikkat etmeniz gereken en önemli durum etli çiğ köfteyi yapan kişinin yoğururken içerisindeki etleri tam olarak öldürüp öldürmediğidir. Bu durumdan da eminseniz çiğ köftenin zararı yoktur hatta birçok faydası bulunmaktadır.

Çiğ köftenin faydaları nelerdir?

Çiğ köftenin En büyük faydası kişilerde iştah açıcı özelliğinin olmasıdır. Bu durum özellikle kilo almak isteyen kişilerde çok büyük etkiler meydana getirmesidir. Bu durumun yanında bulgurun çok çabuk sindirilmesi nedeni ile kişilerde çok büyük sorunlara neden olmadan çok kolay bir şekilde sindirilebilmesidir. Bunun yanında çiğ köfte içerisinde birçok baharat kullanılmaktadır. Bu baharatların birçoğu içeriğindeki vitamin ve mineraller nedeni ile insanlarda çok büyük faydalar göstermektedir.
" } ] }