{ "title": "Çiğ Köfte Tarifi", "image": "https://www.cigkofte.web.tr/images/cig-kofte-tarifi(1).jpg", "date": "19.01.2024 06:19:56", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "Çiğ köfte tarifi, çiğ köfte, köftelik bulgur, kıyma, salça, sarımsak, isot, maydanoz, kuru soğan ve farklı baharatların harmanlanarak yoğrulması ile yapılan, çiğ olarak tüketilen, Urfa'ya ait bir köfte türüdür. Urfa haricinde Türkiye'nin dört bir yanında yöresel farklılıklar göstererek hazırlanabilmektedir. Genellikle ufak parçalar avuç içinde sıkılarak marul ya da kıvırcık ile servis edilir. Urfa'da lavaş ya da açık ekmek ile tüketilir. Aynı şekilde diğer illerde de lavaş ekmeği ile tüketilen bir besindir.

Çiğ köftede kullanılan bulgur şişme özelliğine sahip olduğu için hazırlandıktan sonra kısa sürede tüketilmesi gereken bir yiyecektir. Çiğ köfte ana malzemelerinde çiğ kıyma bulunsa da çiğ et tüketmek istemeyenler için çiğ köfte et kullanılmadan da hazırlanabilmektedir. Farklı şekillerde hazırlanan çiğ köfte farklı sos ve baharatlar ile harmanlanarak etin eksikliği kapatılabilir. Ülkemizde çiğ et tüketimi bazı sağlık sorunlarına yol açabileceğinden dolayı etli çiğ köfte satışı yasaklanmıştır.

Çiğ köfte birçok kişinin vazgeçemediği bir lezzet olmayı başarmıştır. Akşam yemeklerinde, öğün aralarında, bayanların gün masalarında, özel yemek davetlerinde ve meze olarak sofraları süslemeyi başarmış bir yemek türüdür. Etli ya da etsiz çiğ köfte yapılışı oldukça basittir. İlk denemelerde istenilen kıvamda olmasa da birkaç denemeden sonra aranan lezzet bulunacaktır.

Etsiz Çiğ Köfte İçin Gerekli Malzemeleri
Etsiz Çiğ Köfte Nasıl Yapılır?

Çiğ köfte hazırlamak için yoğurma kabının içine (Çiğ köfte tepsisi.) ilk önce salça, baharatlar, rendelenmiş kuru soğan, sarımsak ve sıvıyağ alınarak iyice karıştırılır. Malzemeler birbiri ile harmanlandıktan sonra üzerine bulgur ve geriye kalan malzemeler eklenir. Bulgur avuç içinde ezilecek şekilde yoğrulmaya başlanır. Yoğurma işlemi sırasında avuç içi ıslatılabilir. Yoğurma işlemi oldukça uzun sürmeli, köfte kıvam ve olması gereken renge ulaşan ve bulgur iyice ezilene kadar devam etmelidir. Yoğurma işlemi bittikten ve şekil verme aşamasına ulaştıktan sonra tadına bakarak damak zevkine göre ilaveler yapılabilir. Tat olarak ayarlandıktan sonra ufak parçalar koparılarak avuç içinde sıkılarak şekil verilir. Son olarak yeşillikler yıkanarak servis tabağına yerleştirilir. Sıkılan köfteler yeşilliklerin üzerine dizilerek, limon ve ayran ile servis yapılır.

Etli Çiğ Köfte İçin Gereken Malzemeleri
Etli Çiğ Köfte Nasıl Yapılır?

Çiğ köfte hazırlamak için çiğ köfte için özel olarak temin edilen çiğ köfte tepsisine ince bulgur ilave edilir. Bulgurun üzerine tuz, baharatlar, salça, rendelenmiş kuru soğan, sarımsak, domates eklenir. Kıyma ve yeşillikler hariç tüm malzeme eklenerek iyice yoğrulur. Bir süre yoğrulduktan sonra kıyma eklenerek tekrar yoğrulmaya devam edilir. Bu sürede kıymanın iyice diğer malzemeler ile bağdaşması gerekmektedir. Yoğurma anında köftenin kıvamı kuru ise bir limon ve bir iki kaşık sıvıyağ eklenebilir.

Etli çiğ köfte eğer avuç içinde dağılmıyorsa kıvamı yakalanmış demektir. Eğer köfte parçaları elde dağılıyorsa daha kıvam almamış demektir. Kıvam alan köfteye incecik kıyılmış maydanoz ve yeşil soğan eklenir. Yeşillikler diriliklerini koruyacak şekilde bir iki defa alt üst edilir. Yoğurma işlemi ile yeşillikler öleceğinden dolayı alt üst etmek yeterli olur. Köfteden ufak parçalar alınarak çiğ köfte şekli verilir.

Marul Yıkandıktan sonra suyu süzdürülür ve servis tabağına dizilir. Üzerine çiğ köfte şekli verilen köfteler sıralanır. Üzerleri tekrar limon dilimleri ile süslenir ve yanında ayran ve lavaş ekmeği ile servis edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }